Labyrintti nimeltä Baabelista


Kertomuksen kulissit

Ihmisen kehityskertomus on pitkä ja kivinen Via Dolorosa. Sen tulee myös tarinan pääosassa esiintyvä kolmen kopla huomaamaan. Elämä vie laidasta laitaan, mutta kultainen keskitie on hakusessa. Sen löytymiseen on vajaan neljänsadan sivun verran aikaa.

Etsinnän kulissina toimii Helsingissä sijaitseva Jakomäen lähiö.

Jakomäki eli Jakis on 60-luvun lopulla valmistunut helsinkiläinen betonilähiö, joka niitti takavuosina kyseenalaista kunniaa stadin slummikuninkaana. Nykyään sieltä löytyy enemmän vihreää kuin betonia ja enemmän lähiöglamouria kuin rappioromantiikkaa. Se sijaitsee Koillis-Helsingissä naapureinaan Suurmetsä, Heikinlaakso, Alppikylä ja Vantaan raja. Asukkaita on vajaat kuusituhatta. Alun perin siellä oli vain kaupungin vuokra-asuntoja, mutta nykyään kerrostalokolossien rinnalla voi bongata myös rivareita ja omakotitaloja.

Ostarin liepeillä näyttää tänä päivänä jokseenkin tältä:

Jakiksen lisäsi kirjan sivuilla vieraillaan muun muassa Karibialla sijaitsevalla Jamaikan saarella, joka on niittänyt maailmanmainetta paitsi rastafareillaan, myös reggae-musiikin ja sen lippulaivana tunnetun Bob Marleyn johdolla, sekä Usain Boltin ja muutaman muun pikajuoksijan askelten avittamana. (Rasta laulaa ylistystä pyhälle yrtille | Kulttuuri | yle.fi)

Espanjan Pamplonassa puolestaan järjestetään joka heinäkuun 6.-14. päivä Navarran suojeluspyhimyksen Ferminin kunniaksi festari, jonka kohokohta on vuosien varrella kansainväliseksi hitiksi noussut härkäjuoksu. (Pamplona Fiesta: Running of the Bulls - 2018 - Spain - ( San Fermín )

Tapahtuman maailmanmaineeseen nousua siivitti 1920-luvulla kirjoitettu teos ”Ja aurinko nousee”, joka on peräisin itse Hemingwayn kynästä.

(Pamplona bull run at San Fermín festival – in pictures | World news ...)

Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin maaliviiva sijaitsee Pohjois-Espanjassa, Santiago de Compostelan katedraalissa. Reittejä on useampia, päämäärä yksi ja sama. Polkua talsittiin jo keskiajalla, eikä vaellukselle näy loppua.

(Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti: osuudet ja etapit. | spain ...)

Pisimmillään käväistään Tyynellä valtamerellä sijaitsevalla ja Chilelle kuuluvalla Pääsiäissaarella, jota Jakiksen tapaan asuttaa vajaat kuusituhatta ihmistä. Pääsiäissaari (tai oikeammin saaret, joista kaksi on kuitenkin asumattomia) on kuuluisa monoliittisista Moai-patsaistaan, joita on laskettu olevan maastossa yli 800 kappaletta.

(Sanasota Pääsiäissaaren tuhosta | Tiede)

Monilla tarinoilla on vastineensa reaalimaailmassa.
(Suomalaismies irrotti korvan Pääsiäissaaren moai-patsaalta - Kaleva.fi)
Ote Labyrintti nimeltä Baabeli-kirjasta:

Heräsin kauheaan hälinään. Opas huusi hysteerisenä ja huitoi käsillään. Jenkit seisoi suu auki kauimmaisen patsaan juurella ja tuijotti pää kenossa kohti korkeuksia. Nousin istumaan ja katsoin jenkkien katseen suuntaan. Pete roikkui yläilmoissa ja halasi patsasta kaulasta. Kädessään sillä oli palanen patsasta.

Viikon vinkki:

Muistatko Esko erikoismiehen ”Dolores”- tarinasta? Eskolle on olemassa elollinen vastine, joka tosin eroaa monessakin mielessä roolihahmostaan.

Tosielämän Esko ei ryöstele jahteja. Hän on jakomäkeläinen duunari, josta tiedetään ainakin se, että hän on yhtä kätevä käsistään, mutta puheliaampi kuin tarinassa esiintyvä kaimansa. Lisää elävästä Eskosta ja Jakiksesta asuinpaikkana voit lukea tämän linkin alta.

https://yle.fi/uutiset/3-8082279

Kirjan nimestä ja sisällöstä

Kirjan nimeä tulee harvoin valittua summamutikassa. Niin ei ole käynyt myöskään tämän teoksen kohdalla. Labyrintti nimeltä Baabeli-nimi viittaa sokkeloisuuteen (labyrintti) ja hajanaisuuteen (Baabelin torni), mikä kuvastaa päähenkilöiden kehityskertomuksen luonnetta. (Baabelin torni – Wikipedia)

Kyseessä ei myöskään ole yksi, yhtenäinen tarina, vaan kirja koostuu neljästäkymmenestä erillisestä kertomuksesta, jotka linkittyvät toisiinsa. Niiden väliin jää pohdinta siitä, miten jo valmiiksi kirjoitetun loppuratkaisua voisi muuttaa radikaalilla tavalla.

(H.C. Andersenin Pieni tulitikkutyttö)

Saitko kiinni tarinan punaisesta langasta?

#LabyrinttinimeltäBaabeli

Suositeltu postaus
Viimeisimmät